CLB Nieuws januari - februari 2024

CHOLESTEROL: fabels en feiten Blijkbaar heeft één Belg op twee immers geen idee hoeveel zijn of haar cholesterol bedraagt. Nochtans weet men al zeer lang dat een te hoog cholesterol een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten is. En in tegenstelling tot enkele jaren geleden valt er aan een te hoge waarde wel iets te doen. Omdat het de tijd van de goede voornemens is, zullen we in deze bijdrage dieper ingaan op cholesterol: Wat is het? Welke soorten zijn er? Wat is te hoog? Wat kunnen we er aan te doen? CHOLESTEROL, WAT IS DAT EIGENLIJK? Cholesterol is, samen met andere vetten (triglyceriden), een van de bouwstenen van ons lichaam. We hebben het m.a.w. nodig, we kunnen niet zonder. De stof is o.a. een essentiële bouwsteen van de celwand, het speelt een zeer grote rol bij de aanmaak van geslachtshormonen (oestrogeen, testosteron…). Ook de vorming van vitamine D is voor een groot deel afhankelijk van cholesterol. Gal bestaat voor een groot deel uit cholesterol. Maar zoals Paul Vanden Boeynants al wist: ‘Trop is te veel en te veel is trop’. Maar hierover later meer. Eerst moeten we eens kijken waar ons cholesterol vandaan komt. Ongeveer 20% van ons cholesterol komt vanuit onze voeding: voornamelijk dierlijke producten met verzadigde vetzuren zoals vlees en vleeswaren, kaas, boter… De overige 80% maken we zelf aan in onze lever. We spreken in dit verband ook wel van exogene (via de voeding) en endogene cholesterol (zelf aangemaakt). WAT IS GOEDE EN SLECHTE CHOLESTEROL? Vaak hoor je mensen zeggen dat hun cholesterol te hoog is: ‘Mijn huisarts heeft bloed getrokken en mijn cholesterol was 230 mg/dl. En hij mag maar 190 zijn.’ Het getal waar het hierover gaat is meestal het totaal cholesterol. Maar er bestaat een goede en een slechte soort. LDL-cholesterol, met een moeilijk woord ‘Low Density Lipoprotein-Cholesterol’ is de ‘slechte’ soort. Deze soort vervoert de cholesterol tot op de plaatsen waar hij zal/kan gebruikt worden. Wanneer de concentratie van deze soort echter te hoog oploopt, zal het samenklitten met vetten en andere stoffen in het bloed. Dit mengsel zet zich af tegen de wanden van de slagaders (de zogenaamde ‘plaques’). De slagaders gaan hierdoor vernauwen en dit kan op termijn aanleiding geven tot hartaanvallen, hersenbloedingen… ‘En nog een goede gezondheid, want dat is per slot van rekening toch nog het belangrijkste.’ Met deze woorden werden rond Nieuwjaar vele gelukwensen beëindigd. En je kan iemand inderdaad een goede gezondheid toewensen -een mens heeft immers niet alles in de hand- maar belangrijker is misschien je dierbaren het advies te geven hun cholesterol te laten bepalen. 20 EXTERNE PREVENTIE

RkJQdWJsaXNoZXIy MzcyMTQ3